Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново отбеляза 162 години от рождението на Стефан Стамболов

| обновено на 31.01.16 в 12:54
Снимка: Катя Чорова

С общоградско поклонение пред паметника на Стефан Стамболов във Велико Търново бе отбелязана 162-та годишнина от рождението на бележития държавник.

Постоянно се появяват претенденти за нов Стамболов, но нов Стамболов в България още не се е родил. Това каза известният историк проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет в словото си пред паметника на революционера и държавника. По думите на проф. Павлов Стефан Стамболов е в националния пантеон на най-великите българи:

Той е олицетворение на прехода на България от чужда власт към модерна държава, той е човекът, който практически модернизира България.

Стамболов е изключителен патриот. За него България беше над всичко, над всички, даже и над неговия живот, подчерта историкът.

Паметникът на Стефан Стамболов в родния му град Велико Търново е издигнат с дарения и се намира на прочутата възрожденска Самоводска чаршия. Пред паметника днес с военни почести бяха положени венци и цветя на признателност. А деца изнесоха рецитал, наречен "Вечната истина за Стамболов пред олтара на отечеството".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44