Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 8500 са регистрираните безработни в област Търговище

Над 8 хиляди и 500 са регистрираните безработни в трите бюра по труда в област Търговище, съобщиха от Агенцията по заетостта. По-голяма част от тях са на възраст над 50 години.

През последния месец безработните, които са започнали работа, са едва 194. Основната причина за намаленото търсене на работници е тежката зима, която намали рязко производствените процеси в редица сектори, затова и равнището на безработица в петте общини в Търговищка област е значително по-високо от средното за страната, обясни директорът на бюрото по труда Иван Топалов:

Най-високо е равнището на безработица в община Антоново - 42,7% , следват общините Опака – 36,8% , Омуртаг – 28,2% , Попово - 16,3% , и най-ниско в община Търговище - 10,9% .

Безработните без специалност са около 60%, а с работнически професии – 28 на сто, допълни Топалов:

Според образованието от общия брой регистрирани безработни в областта преобладават тези с основно и по-ниско образование, които съставляват 55%, хората със средно образование са 39%, а висшистите – 6%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44