Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението между Русия и Турция отново се засилва

Продължава задълбочаването на напрежението между Русия и Турция след информацията че руски военен самолет е нарушил въздушното пространството на черноморската държава. Днес руското външно министерство коментира напрежението с Турция.

След като в събота в турското външно министерство бе извикан руският посланик в Анкара Андрей Карлов за обяснение във връзка с инцидента с нарушаването на въздушното пространство на страната, днес руското външно министерство се включи в размяната на обвинения, отхвърляйки твърденията на Турция. Заместник външният министър на Русия Генадий Гатилов, заяви че обвиненията, идващи от страна на Турция, съвпадат с преговорите в Женева между сирийската опозиция и управляващия режим в Дамаск, както и с предстоящите в Мюнхен разговори на групата по подкрепа на Сирия. Макар и в сдържан дипломатически план, руският заместник-външен министър Гатилов добави, че срещата в Мюнхен на 11 февруари ще се проведе. Много анализатори в Москва обаче са по-смели в своите коментари, като казват, че Анкара е сериозно притеснена от загубата на позиции в Близкия изток и по-специално в Сирия.

Днес външният министър на Русия Сергей Лавров започва миниобиколка в две от страните от Арабския залив – Обединените арабски емирства и Султаната Оман, където той ще разговоря както за регионалните процеси на сигурност в Близкия изток, така и по другата важна за Москва тема – постигане на договорка за общи действия на страните от ОПЕК и извън него, произвеждащи петрол. 

И докато Лавров е на посещение в тези две арабски държави, в Москва пристига съветникът на духовния лидер на Иран Али Акбар Валаяти - бивш министър на външните работи на Иран в продължение на 15 години и се смята за един от авторите и на съвременната външна политика на Иран, който ще осъществи редица важни срещи в руската столица за засилване на връзките между двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44