Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаващ ден в преговорите между Лондон и Брюксел

Доналд Туск и Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са определили днешния ден като "решаващ" в преговорите за предоговаряне на британското членство в ЕС, съобщи Би Би Си. Двамата се разбраха за това вчера вечерта, когато Камерън покани Туск на вечеря в резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10.

Няма споразумение, подхвърли Туск на репортерите на излизане. Но пък от канцеларията на британския премиер споменаха за "пробив" в сближаването на позициите.

Туск и Камерън са си дали още 24 часа за "интензивни преговори" и те текат именно днес. Целта е да се постигне компромис преди срещата на върха на ЕС, насрочена за 18 и 19 февруари. Камерън многократно досега е изразявал позицията си: Необходимо е да приложим в тези преговори верното решение за бизнеса, за заетостта, за инвестициите, за растежа в Обединеното кралство. Трябва да преодолеем фрустрацията на хората по отношение на Европейския съюз.

По-рано днес Би Би Си съобщи, че Европейската комисия се е съгласила, че Великобритания отговаря на критериите за временно спиране на социалните облаги за имигрантите от други страни-членки на Евросъюза.

Искането на Лондон в продължение на първите си 4 години новодошлите имигранти да не получават социални помощи първоначално срещна силен отпор в ЕС, но после се стигна до идеята за т.нар. "аварийна спирачка" – тоест Лондон все пак да може да въведе мярката, ако докаже, че обществените му фондове са прекалено натоварени. Това обаче ще се нуждае от одобрението и на другите членки на ЕС. "Спирачката" ще влиза в действие в тримесечен срок от подаване на заявление за това. Но Камерън иска мярката да се задейства веднага след предстоящия във Великобритания референдум за членството в ЕС.

Дали ще се постигне компромис с Брюксел, вероятно ще разберем в края на днешния ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44