Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 000 000 лева помощ от държавата очаква Великотърновският университет до средата на месеца

Снимка: www.uni-vt.bg

Великотърновският университет "Свети Свети Кирил и Методий" (ВТУ) очаква до средата на февруари два милиона лева финансова помощ от държавата. Средствата са необходими за плащане на извършени ремонти на сградите и за възнаграждения на преподавателите.

Университетът е успял навреме да плати януарските заплати, но половината от средствата са от собствените му приходи от таксите на студентите.


Годишната бюджетна субсидия не стига даже за заплатите и се налага да допълваме 2 700 000 лева, подчерта ректорът професор Христо Бонджолов, който обясни, че задълженията за ремонтите са натрупани, защото държавата не е давала нужните средства за капиталови разходи:

Има огромен сграден фонд, който трябва да се подържа с една минимална субсидия в бюджета от лев на квадратен метър.

Ректорът е поискал спешната финансова помощ лично от премиера Бойко Борисов, за да бъдат разплатени ремонтите и натрупаните един милион задължения за наднормени часове на преподавателите. Този проблем създава напрежение в учебния процес, признава професор Бонджолов:

Най-тревожното за мен е това, че на хората не е плащано една година. Нормално е да има съпротива да влизат в часовете, защото не им е разплатен труда.

Държавната помощ ще стабилизира университета, но пак ще се наложат строги икономии, защото бюджетната субсидия и собствените приходи намаляват ежегодно, допълни още ректорът на ВТУ:

За тази година, дори да се справим, следващата се задава не по-малко лоша от тази.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44