Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В щата Айова се проведе първото гласуване за партийни номинации за Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Донълд Тръмп претърпя първата си изборна загуба. Американският щат Айова стана първият, в който се проведе гласуване за определянето на партийна номинация за Белия дом. Смятаният за фаворит за спечелването на номинацията на републиканците Донълд Тръмп отстъпи на сенатор Тед Круз. 28% от гласувалите са подкрепили Круз и 24% Тръмп. Голямата изненада на вечерта е Марко Рубио, който получи 23%. При демократите след 92% преброени гласове Хилъри Клинтън води с 50,1%, а Бърни Сандърс е след нея с 49,3%. 

През изминалата нощ напрежението в лагера на демократите беше изключително високо с очаквания за битка с неясен до последно изход между Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс. В един момент разликата между тях се стопи до 0,4%. Сандърс успя да наелектризира базата с изказванията си за политическа революция. Определящият се като демократ социалист, сенатор от Вермонт, обеща да поеме посока, далечна от политиките, които облагодетелстват вихрушката. 

От своя страна Клинтън преди 8 години загуби партийната битка в Айова, когато се изправи срещу Барак Обама, но спечели следващия важен щат в Ню Хемпшир. Сега, имайки предвид проучванията, които сочат Сандърс като победител там, загубата в два последователни щата, би оказало влияние на нейните шансове да стане избраник на демократите. Междувременно, след като получи около 1% подкрепа, демократът Мартин О'Мейли съобщи, че приключва с участието си в кампанията. От републиканците състезанието напусна Майк Хъкъби. За републиканците изборите в Айова бяха лакмус. Излизането на преден план на аутсайдери като Доналд Тръмп и Тед Круз показа, че избирателите са разочаровани от партийните ръководители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44