Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Dirty Purchase с първи албум след... 20 години на сцената (или по-точно по сцените)

| обновено на 02.02.16 в 15:05

Тази вечер в емблематичния софийски клуб, "където започна всичко" или "който е виновен за всичко" Swinging Home (не, не е грешка, така си го нарича Амалия) Dirty Purchase ще представят своя първи албум!

Да, наистина първи, въпреки че вече имат 20 годишна история. За да ни я разкажат (тази история) поканихме в сутрешното ни "Радиокафе" Амалия и Людмил Стойнев. Той е един от първите музиканти в групата ("но не от най-първите, аз дойдох малко след това" - а "това" е началото през 1996), а тя е един от най-разпознаваемите гласове на групата, но пък става част от Dirty Purchase "едва" на 10-тата година.

Людмил и Амалия разказват много интересно за музикалните влияния, за музиката, която е ставала пресечна точка за мнозина от най-добрите родни музиканти, преминали през Dirty Purchase, за клубовете (където е техния живот), за блуса, преминал във фънк, за основателите (и до днес Христослав Галилеев-Гальо определя ритъма на живот и участия на групата, той в момента "измисля" и турнето, с което да представят албума), за тези, които вече ги няма (като Весо Нестинара, чиято песен "Безкраен ден" е единствената на български в албума и която Амалия е изпяла "със свито от спомени сърце"), за "гласовете" на Dirty Purchase (и мъжкото присъствие в лицето на Емил Минчев), за брас секцията, в която от самото начало са Мишо Йосифов и Вили Стоянов ("те тъкмо завършваха музикалното и свиреха на улицата, когато си ги "взехме" в групата), за Иван Лечев, за Тодор Бакърджиев, Кирил Зафиров, Николай Данев, Денис Попстоев - това са Dirty Purchas днес...

Разказваме, разбира се, и за албума. Той е 50/50 - авторски песни и кавъри, "защото ние много кавъри сме свирили, и това е част от нашето израстване". Нарича се "SweetSensation" и е страхотен.

Наистина! Прескочете довечера до "Суинга", за да го чуете на живо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.