Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинтън е победител за демократите след гласуването в Айова,Тръмп отсъпи пред Тед Круз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хилъри Клинтън е победител за демократите след гласуването на партийните събрания в Айова. С 49,9% тя победи с минимална преднина от 0,3 процента сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Изходът според местни медии показва най-оспорваната битка в историята на демократите в Айова. 
При републиканците соченият за лидер в проучванията бизнес магнат Донълд Тръмп отстъпи пред сенатора от Тексас Тед Круз, който поучи 27,7% от вота. За Тръмп гласуваха 24,3%. Междувременно, след като получи около 1 процент подкрепа, демократът Мартин О‘Мали съобщи, че приключва с участието си в кампанията. От републиканците състезанието напусна Майк Хъкъби. 
Малко преди да станат ясни официалните резултати за демократите, Хилъри Клинтън благодари на Айова за подкрепата:
Демократическата партия и тази кампания стоят зад това, което е най-добро за Америка. Трябва да сме обединени срещу една републиканска визия и кандидати, които ще ни отдалечават един от друг и ще ни разединяват
С почти идентичен резултат Бърни Сандърс се класира втори. 
От страната на републиканците Тед Круз победи бизнесмена Донълд Тръмп. Круз заяви: 
Тази вечер е едно доказателство за придържането към жаждата да се върнем към същинските ни задължения, към принципите на свободния пазар, конституционните права и юдейско-християнските ценности, на основата на които е изградена тази велика нация. 
На трето място с 1 процент разлика при републиканците след Тръмп се класира сенаторът от Флорида Марко Рубио. Рубио получи гласовете на традиционната база на партията, които му дават повече шансове в Ню Хемпшир, където доминират фискалните консерватори. За момента Тръмп води в допитванията на републиканците в Ню Хампшир, като за там той предвижда победа в първичните избори следващата седмица. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44