Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да даде около 5,9 милиона евро за бежанците в Турция

| обновено на 04.02.16 в 07:07
България трябва да даде около 5,9 милиона евро от бюджета си за бежанците в Турция през следващите 2 години. Тази вечер правителствата на 28-те държави от ЕС се споразумяха за националните си вноски по т.нар. "финансов механизъм" за бежанците в Турция от общо 3 милиарда евро.

Специалният фонд за финансиране на хуманитарните дейности на турска територия в помощ на бежанците беше създаден още през ноември, но досега чакаше подписите на правителствата, за да влезе в сила. До последно Италия отказваше да го одобри, като настояваше за намаляване на националните вноски от бюджетите. Затова проектите за интеграция на сирийците и иракчаните в Турция не можаха да започнат от 1 януари, както бе предвидено.

Идеята е кандидатите за убежище да получат по-добри условия на живот и да се откажат да бягат в ЕС през съседна Гърция.

В крайна сметка тази вечер беше постигнат компромис на ниво посланици и разпределението остава следното – 1 милиард евро ще дойде от еврофондовете, а 2 милиарда евро ще се съберат допълнително с вноски от 28-те държави като процент от брутния им национален доход. Така за България вноската е изчислена на 5,9 милиона евро, според съобщение на холандското ротационно председателство на Съвета. Те трябва да бъдат платени през тази и следващата финансова година.

Според споразумението извънредният разход няма да бъде счетен за нарушение на правилата за бюджетна дисциплина, които изискват до 3% дефицит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44