Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарните лекари ще извършват задължителни прегледи на два месеца

Ветеринарните лекари ще трябва да извършват прегледи на животните поне веднъж на всеки два месеца. Това е предвидено в приетите окончателно промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

В случаите на възникнало съмнение за болести, за които съществува риск от разпространение или риск да доведат до значителни икономически загуби, екипи от ветеринарни лекари в системата на Агенцията по безопасност на храните ще извършват съответните проверки. 

Въвежда се и задължение собствениците на животни, ползвателите на животновъдни обекти да уведомяват незабавно ветеринарния лекар, който обслужва животновъдния обект, както и официалния ветеринарен лекар при влошаване на общото състояние на животните. 

Въвежда се забрана за отглеждане на животни, на които не е извършена профилактика, както и забраната за пускането на животни извън животновъдния обект без придружител. Създава се възможност да се отнемат в полза на държавата животни, за които не са спазени забраните на закона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44