Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Нийл Седака - "Oh! Carol"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще "попътуваме назад" във времето и ще стигнем до 1958 година, когато Нийл Седака написва и изпява "Oh! Carol". За него е било изключително важно тя да бъде успешна, защото след не особено доброто представяне на две други негови песни, издателите от компанията RCA са смятали да прекратяват договора си с него, но един от продуцентите - Ал Невинс, ги убеждава да му дадат още един шанс.

И Нийл Седака "сяда" и слуша многократно и аналитично песните, които "държат" първите три места в класациите и успява да намери формулата на успеха. Заедно с Хауърд Грийнфилд създават Oh! Carol и тя влиза в десятката на Билборд и носи на Нийл Даймънд "първото първо място" и то е в Италия в началото на 1960. Песента е посветена на Карол Кинг, с която Нийл Седака е излизал още в гимназията.

Това е същата Карол Кинг, която се превръща в най-успешната жена композиторка със 118 хита в Топ 100 на Билборд. След успеха на „Oh! Carol!“ нейният съпруг (човек с добро чувство за хумор, очевидно) написва шеговит музикален отговор, наречен "О! Нийл" и Нийл Седака дори го издава като сингъл.

В своята кариера (днес той е на 76, роден е в една и съща година с Тина Търнър) Седака е написал близо 500 песни за себе си и много други изпълнители. Иначе той е роден в Ню Йорк, но родителите му емигрират през 1910 от Истанбул (във вените им тече още руска и полска кръв).

В гимназията Нийл Седака създава своя група, която има различни имена и по-късно (вече като "The Tokens) стигат до първото място в Билборд с прочутата Lion Sleeps Tonight.

Но ние сега слушаме младият Нийл Седака с песента, с която "потръгва" и соловата му кариера - Oh! Carol.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.