Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 000 лева ще бъдат отпуснати за лекуване и оздравяване на Стария бряст в Сливен

Снимка: архив

Възстановителни дейности за лекуване и оздравяване на Стария бряст ще се извършат в края на март - началото на април в Сливен. Договор за обгрижването на хилядолетното дърво е подписан между неговия собственик в лицето на Общината и специалисти, които ще извършат дейностите, като 26 000 лева ще бъдат отпуснати за вековното дърво.

Старият бряст ще бъде ваксиниран с поливалентна ваксина срещу заболяването трахеомикоза, когато е периодът на вегетация на дървото. Специалисти и консултанти по дейностите за оздравяване на европейското дърво на 2014 година ще предприемат оформяне на короната и укрепване на клоните с въжете тип "кобра".

Извършено е заснемане с дрон на Стария бряст, който ще насочи специалистите къде са болните места на дървото и как да осъществят орязването на ненужните клони. Обмисля се декоративно оформление на кората на бряста, което ще замени циментираните участъци.

Около 20 са хилядолетните дървета в природния парк "Сините камъни". Обявена е кампания за опазване на вековните гори в района на Сливен.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44