Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БИЖУ


Радостна новина сполетя цялалата прогресивна общност в България тази седмица. Милата татковина вече си има министър на просветата. Слава богу!

Сега ще речете – ами то винаги сме имали  такъв, - като започнеш от първият след Освобождението -Георги Атанасович, последван от митрополит Климент, Константин Иречек, Димитър Агура, Константин Величков, та чак до Дядо Вазов.

Така е, но различното е, че нито една от тези знакови за родната история личности не е била окичвана с титлата „Интелектуално бижу на България“. С тези думи подалият оставка Тодор Танев характеризира заместничката си Меглена Кунева, предавайки й поста си…

Е, някому думите на професор Танев могат да му се привидят като комплимент от добре възпитан кавалер, ама не е точно така.

Защото госпожа Кунева наистина си е интелектуално бижу. В този смисъл , че е напълно многофункционална личност.

Тя не само е вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, но е задължена и да наблюдава дейността на министрите на външните работи, на правосъдието, на отбраната и на вътрешните работи.

Върхът на сладоледа е, че Меглена Кунева отговаря и за асансьорите в България. Да, така е – по длъжностна характеристика „Бижуто“ е нещо като принципал на Агенцията за метрологичен и технически надзор

Но само асаньорите и прочие подемни платформи да бяха, с мед да ги намажеш. Вице-премиерката, юристка по образование,  е натоварена да следи агенциите за технически операции, за бежанците, за българите в чужбина и – О, Боже – за Ядреното регулиране. Което вече си е повече от плашещо. Не че Кунева не е наясно как се затварят блокове на централата в Козлодуй, но все пак…

А сега получи и образованието. Наистина само някакъв самороден гений би могъл да се справи  прилично с всички тези тегоби…

Но със сигурност „интелектуалното Бижу“ ще се справи. И то в кратки срокове. Ето ви и пример. Тя бе одобрена в петък миналата седмица от премиера Борисов за заместник на Танев. В събота и неделя явно яко се е трудила, щом като в понеделник вече беше готова със собствена концепция за реформа в образованието.

Е, някои черногледци твърдят , че зад полата, респективно концепцията, на Кунева прозира сянката на един друг бивш министър на просвещението – Даниел Вълчев, но ние не можем да се уповаваме на махленски клюки.

Впрочем, въпросната личност Вълчев остави неизлечим отпечатък върху родното образование. Той бе – по време на тройната коалиция – бащата на делегираните бюджети. Тези бюджети, които професионалистите в сферата наричат „най-големия грях в родната просвета“.  И които бюджети превърнаха учителите зависими от учениците.

Да сте чували в последните няколко години за изключен от училище вагабонтин или побойник? Не, разбира се. Няма и да чуете. Защото дори и най-големият непокропсаник носи 1 300 лева годишно на родното школо.

Финансирането „на калпак“ в просветата стана порок за системата до такава степен, че деца, които не са стъпвали в клас и ден, получават дипломи – така наречените мъртви души.

Дори директорка от Вълчидол беше включила в самостоятелна форма на обучение всички старци от родното си село, които не са завършили прогимназия или гимназия. Един път месечно в селото идвал автобус, който возел възрастните хора до града. Те били доволни, че са си направили екскурзия, а просветната управничка - че е прибрала парите за тях.

Това е един от резултатите от делегираните бюджети на Сивия кардинал на „Интелектуалното Бижу“ Вълчев. Какво ще бъде оттук нататък, предстои да видим.

Да се надяваме, че мощният интелект на новия министър ще се разпростре като една лавина от реформи върху цялата система на българската просвета.

Система, която днес отчита, че броят на функционално неграмотните деца от 15 до 16 години вече е 41 на сто,  а всяка година от училище отпадат около 13 процента от учениците. И което вече е не проблем, а истинска катастрофа.

Какво пък, спирачът може да се окаже „Интелектуалното бижу“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46