Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според комисия на ООН Джулиан Асандж е неправомерно задържан в Еквадорското посолство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е неправомерно задържан в посолството на Еквадор в Лондон и трябва да бъде освободен и компенсиран. Това заключи независима експертна комисия към ООН, пред която Асандж подаде молба да бъде обявен за политически затворник. 

Очаква се по-късно Асандж лично да поиска освобождаването си от представителството на Еквадор в британската столица, където той се намира от 2012 година. Тогава Асандж потърси убежище заради повдигнатите му от Швеция обвинения в изнасилване и след като Стокхолм поиска екстрадиция. Според основателя на сайта, който публикува хиляди секретни документи на американските служби, обвиненията са само претекст да бъде изведен от страната и изпратен в Съединените щати. 
Шведските власти коментираха, че Джулиан Асандж сам е избрал да остане в посолството и не е лишаван от свободата си в следствие на решение на шведското правителство. 
Великобритания отхвърли заключението на комисията към ООН и заяви, че е задължена да задържи Асандж и да го екстрадира в Швеция, ако той напусне посолството на Еквадор. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44