Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етногрaфският музей "Етър" обявява нaционaлен конкурс зa изрaботка нa мaртеници

С нaближaвaнето нa мaрт Етногрaфският музей "Етър" крaй Гaброво обяви нaционaлен конкурс зa изрaботвaне нa мaртеници. Ръчно измaйсторените символи ще се приемaт до 26 февруaри. 

Желаещите да участват в конкурса могат да се включат в организираната от "Етъра“ творческа работилница, която ще е отворена през целия февруари. Пред посетителите ще бъдат показани тадиционни техники за изработване на мартеници от вълна и гайтан. Участниците в ателието ще могат да ги приложат и сами да си направят мартеници с помощта на майсторката. За вдъхновение ще им послужи изложбата на уникални ръчно изработени символи, която авторката Диана Пинчерска от Стара Загора показва повече от 100 модела на Пижо и Пенда, композирани в различни сюжети от българския бит и традиция със закачливи фолклорни мотиви. Най-добрите творци, участвали в надпреварата, ще бъдат отличени в три категории: "Тематична колекция", "Най-автентична мартеница" и "Най-оригинална мартеница". Те ще получат награди от организаторите от Етнографския комплекс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44