Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Такса смет в кюстендилската община Трекляно е една от най-ниските в страната

Снимка: БГНЕС

Такса смет в кюстендилската община Трекляно и през тази година остава един промил и може би е най-ниската в страната, каза кметът Радко Петрунов. От това обаче общината трупа сериозни загуби. Годишно плаща на наета фирма 18 хиляди лева, а приходите от таксата не надвишават 5 хиляди лева.

Обикновено домакинствата в 19-те напълно обезлюдени места, чието население общо вече е под 500 жители, плащат до 2-3 лева за смет, защото данъчната оценка на къщите и парцелите им е много ниска. Една сметосъбираща кола от съседния Земен минава два пъти в месеца, за да събере заделените отпадъци в селцата. Има и некоректни платци обаче - две фирми дължат около 800 лева, едната има ферми и обори в близкото село Добри дол. Изпратени са им уведомителни писма за санкции, които ги грозят, каза кметът. Таксата смет се вижда на местните хора в Треклянско несириозна и излишна работа. За да изкара боклука, пенсионерът Георги Младенов, бивш военен и ватман в столицата, впрягал магарето и решавал проблема. През зимата той е в София, от ранна пролет до късната есен обаче обработва нива в Трекляно. Като него има десетки, които се водят на адрес в столицата и идват само отвреме на време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44