Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Чехия издирва подпалвачите на център, подпомагащ бежанци

Снимка: БГНЕС
Чешката полиция издирва около 20 маскирани, заподозрени в нападението и подпалването на център, подпомагащ  бежанци в Прага. Това стана в събота след множеството антиислямски и антимигрантски демонстрации.

Пражкият автономен социален център "Клиника”, подпомагащ бежанците, е бил нападнат в събота вечерта от група маскирани. Те са причинили пожар, ранен е и един от посещавалите центъра. Евакуирани са били 19 души. На мястото на събитието в квартала "Жижков”  са дошли екипи на пожарната и полицията. По данни на говорителя на пражката полиция Ивета Мартинкова, маскираните са били  около 20. Те се издирват по свидетелски показания. Предполага се, че има и задържани. Не се съобщават повече подробности за действията на криминалистите от тактически съображения.  За група от "20 неонацистки хулигани,  замеряла с камъни", пишат в социалните мрежи и работещи в центъра.

Актът на насилие беше остро осъден от премиера Бохуслав Соботка. Той изрази увереност, че полицията скоро ще залови  виновниците.

В събота на няколко места в Прага, както и в други европейски градове, се проведоха антимигрантски демонстрации. Въпреки опитите за провокации, полицията успя да раздели  потоците на противниците и защитниците на мигрантите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44