Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в Кюстендил отмени решението за продажба на Чифте баня

Чифте баня в Кюстендил
Снимка: bg.wikipedia.org

Административният съд в Кюстендил отмени решението на Общинския съвет за продажбата на Чифте баня, като го определи за незаконосъобразно. Банята е открита още през 1913 година и досега работи без прекъсване.

С влязло на 19 януари 2015 год. в сила решение двуетажният комплекс със застроена площ от 1 394 кв.м. беше обявен за продажба чрез таен търг при първоначална цена от 1 026 000 лева. Срещу това се обявиха от обществени сдружения, бяха организирани протести, от БСП дори насрочиха референдум за спиране на продажбата. Накрая спорът стигна до съда.

Чифте баня и с прилежащ парков терен от 5,6 декара, е недвижим архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинското и парково изкуство с категория "местно значение". За Чифте баня приоритетно действие има Законът за културното наследство, според който тя може да бъде предоставена на концесия, но не и продавана по Закона за приватизация и следприватизационен контрол", мотивира се съдът. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС. Междувременно на вече организираните два търга не се е явил нито един купувач, интересът към обекта е бил нулев, казаха от общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44