Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Китай посрещат Годината на маймуната

| обновено на 08.02.16 в 15:23

В Китай посрещат Новата година според лунния календар. След относително кротката Година на овцата, астролозите очакват 12 месеца на по-голяма несигурност през настъпващата днес Година на маймуната.

Двойствеността е характерна за хората, родени в Година на маймуната – деветия знак от китайския зодиак. Маймуните са весели, енергични, уверени и гъвкави, но могат да бъдат и арогантни, коварни и неспокойни. Маймуната е смятана за преуспяващ зодиакален знак. Много родители в Китай планират да се сдобият с деца именно в Годината на маймуната.

За разлика от европейската нова година, тържествата включват традиционни семейни вечери, срещи с най-близките и задължителната заря.

Китайските градове и села се окичват с червени фенери, стилизирани калиграфски благопожелания и разнообразна червена декорация. Цветът е символ на добрия късмет и успех и днес всеки китаец задължително носи дреха в червено. Групи от млади мъже, преобразени като лъвове и дракони изпълняват ритуални танци под ритъма на гонгове и барабани, за да прогонят злите духове и привлекат добър късмет и успех. Посещението днес в местния храм е задължително, където се почитат предците с палене на традиционни китайски свещи, биене на барабани и камбани.

Всеки китаец се стреми да посрещне празника с най-близките си по родните си места, което тази година се очаква да доведе до близо три милиарда пътувания. Големите градове се опразват, а всички обществени сгради и бизнеси затварят по време на тържествата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44