Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските служби задържаха седем членове на "Ислямска държава", планирали атентати в Русия

| обновено на 08.02.16 в 14:05
Руските военни представят доказателства, че Турция търгува с нелегалния петрол от "Ислямска държава"
Снимка: Николай Кръстев

Руската служба за сигурност е задържала 7 членове на "Ислямска държава" по подозрения, че са подготвяли атентати в Москва, Петербург и Свердловска област. Сред задържаните има и руснаци, и граждани на страни от Централна Азия.

При антитерористичната операция е открита лаборатория за направа на самоделни експлозиви. Иззети са електродетонатори, огнестрелно оръжие, гранати и литература с екстремистка насоченост. 
Според руските служби групата е била ръководена от джихадист, пристигнал в Русия от Турция. Ислямистите са планирали след като извършат атентати в Русия да заминат за Сирия, където да се бият в редиците на "Ислямска държава". 
Преди дни Националният антитерористичен комитет на Русия пред чуждестранните журналисти в Москва разкри, че през международното летище в Истанбул се прехвърлят от Русия и постсъветското пространство бъдещи борци, които чрез Турция отиват да воюват на страната на радикалните джихадистки групировки в Сирия. В същото време от антитерористичната служба съобщиха, че част от тези борци биват връщани през Египет и Турция в Русия за осъществяване на терористична дейност в северен Кавказ и големите руски градове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44