Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без общ устройствен план няма да може да се извършва промяна на предназначението на имоти

Снимка: www.dnevnik.bg

В общините, в които не е приет нов общ устройствен план, няма да се изпълняват частни инвестиционни проекти от 2019 година, като част от санкциите, предвидени в Закона. Вместо от тази година, тази мярка беше отложена от законодателя с три години. От Министерството на регионалното развитие съобщиха, че 2 милиона лева от цялата сума за целта, отпусната от ведомството, не са усвоени от местната власт миналата година. За тази година са заделени 4 милиона лева. 

Без общ устройствен план няма да може да се извършва застрояване и промяна на предназначението на имоти, предупреди в интервю за "Хоризонт" заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

Последствията не са никак малки. Никак не са приятни за цялото ни общество, за развитието във всяка община без устройствен план, тъй като най-малкото всички ние виждаме хаотичното застрояване в последните 20-25 години, защото общественият план осигурява възможно най-добрия баланс между частните и обществени интереси. Най-важните глоби нямат да бъдат във финансово измерение, а ще бъдат в невъзможността в общината без общ устройствен план да бъдат реализирани инвестиционни намерения, изключая няколко хипотези, които са описани в закона, това са основно обектите с публичен характер, с публично финансиране, тези с национално значение, с регионално такова, но и финансови санкции за закононарушителите. Те са предвидени в административно-наказателните разпоредби на Закона за устройство на територията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44