Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2016 - годината, посветена на Димитър Добрович

През настоящата година се навършват 200 г. от рождението на Димитър Добрович (1816 - 1905 г.) - първият български художник с академично образование. Ето защо д-р Анжела Данева и доц. Ружа Маринска от Центъра „Българо-европейски културни диалози“ в Нов български университет организират поредица от събития, с които да отбележат важната годишнина.

Двете големи събития, които планираме, са голяма изложба в Националната художествена галерия, както и конференция. Останалите са беседи, които започват от март с наши и гръцки изследователи, които са отворени за всички, които имат желание да научат повече за Добрович, поясни д-р Анжела Данева.

Той има необикновена съдба. Като юноша напуска България и завършва гимназия в Цариград. В Атина продължава образованието си в академия, а след това заминава за Рим, където прекарва 45 години от живота си. И може би нямаше да научим нищо за него, ако не бе решил да се завърне в страната ни. И тогава го приемат с нужното уважение, устройва се негова изложба в Народното събрание, той дарява картини на родния си град Сливен, допълни доц. Ружа Маринска.

Още за личността, живота и творчеството на Димитър Добрович, чуйте от разговора на Лили Големинова с д-р Анжела Данева и доц. Ружа Маринска от Центъра „Българо-европейски културни диалози“ в Нов български университет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия