Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Mama's and the Papa's - California Dreamin'

Днес в рубриката "Незабравимите" ще "мечтаем за слънчева Калифорния в този зимен ден" - както пеят Mama's and the Papa's в California Dreamin'. Една от най-успешните песни на формацията, тя първоначално е записана от друг, и по-точно от Бари Магуайър, който пък им помага да се явят на прослушване, което води до договор с Дънхил Рекърдс (но бек вокалите още тогава са записани от Mama's and the Papa's).

Изобщо "California Dreamin'" си е изцяло тяхна, композирана е от Джон Филипс (основния вокалист и "двигател" на Mama's and the Papa's) и Мишел Филипс (неговата втора съпруга и част от групата). Те записват песента през 1965, като използват оригиналния си вокален аранжимент и записаните си вече беквокали и само добавят соловите партитури, както и едно соло на флейта. Успехът не идва веднага, а някак постепенно.

Една радиостанция в Бостън много "помага " за налагането й като национален хит в САЩ. „California Dreamin'" стига до четвърта позиция в Билборд Хот 100, остава там 17 седмици и в крайна сметка се "оказва" най-пусканата по радиото песен на 1966 година.

"Бийч Бойс" правят свой много успешен кавър, както и мнозина други като Хосе Фелисиано и Карпентърс. През 1979 година излиза филм по песента и със същото заглавие. California Dreamin'" е емблематична за "митологизирането"на Калифорния през 60-те като място, изпълнено със слънце, щастие и забавления, а за Mamma's and the Pappa's поставя началото на три изключително успешни години. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.