Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра отбелязва 138 години от Освобождението си от турско владичество

Снимка: община Силистра

На тържествена церемония днес в Силистра беше отбелязана 138-та годишнина от Освобождението на града от турско владичество. 

С панахида за загиналите герои, венци и цветя пред паметната плоча, която свидетелства за влизането на руските войски в града, силистренци отпразнуваха свободата за 138 път. Освобождението на Силистра става мирно и без кръвопролитие, припомни в словото си историкът Тодор Николаев:

Преди да тръгнат руските войски, Адриянов, по негови спомени ги е строил и им е говорил на войниците да бъдат с превъзходство над турския фанатизъм, тоест да покажат лицето на християнска армия, да влязат, без да извършват някакви ексцесии, без да злоупотребяват с властта си над гражданството.

В наши дни свободата се отстоява с толерантност и последователност, каза на церемонията кметът на Силистра Юлиян Найденов:

Да се  поклоним в знак на признателност към героите, да благодарим за жертвата в името на свободата, за да я има Силистра. Нека делата им, техните идеали и тяхната жертва да бъдат пример за вяра, за духовна устойчивост и жизнена енергия, за родолюбие и сила за единство.

Прави впечатление, че с всяка следваща година тържествата по повод освобождението на Силистра стават все по многолюдни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44