Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Аврамопулос е скептичен относно идеята НАТО да охранява външните граници на ЕС

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос изрази резерви относно идеята НАТО да охранява външната граница на ЕС срещу трафик на мигранти. Идеята се обсъжда днес от военните министри на Алианса в Брюксел. Гръцкият комисар обаче изрази съмнения, че северноатлантическият пакт трябва да има роля при опазването на островите в Гърция от лодките с бежанци, идващи от Турция:

НАТО определя ролята и съществуването си съгласно един важен елемент – заплахата. Нима там виждате някаква заплаха? Ние си имаме работа с човешки същества. Нима Италия и Гърция сами не могат да задействат отбранителните си системи? И двете държави имат забележителен военноморски флот който би се справил в Егейско море. Но като помага на ФРОНТЕКС, която е европейска гранична агенция. Днес говорим за европейски проблеми и европейски решения.

Аврамопулос съобщи, че е изпратил писма до всички страни-членки на ЕС да ускорят разселването на бежанци от Гърция  и Италия.  След споразумението за разпределянето на 160 хиляди души досега са преместени само 500 мигранти, посочи Аврамопулос.
Трябва спешно да превключим скоростите в разпределянето. Резултатите са много слаби, затова сега трябва да ускорим усилията си и всички държави-членки да си свършат работата.
Той призова Гърция да подобри условията за бежанците и предупреди Италия, че не е готова да посрещне нова мигрантска вълна. 
Утре еврокомисарят и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще посетят района на Елхово.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44