Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Обща тема за вестниците е кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. 
"24 часа" отбелязва: Номинираха Бокова за ООН по тъмно", "Дума" добавя: "Десните побесняха срещу Бокова", а "Стандарт" съобщава, че ще бъде формиран държавен щаб за кампанията на Ирина Бокова.
За нов начин за печелене на пари от бежанската вълна у нас и в Европа, съобщава на първата си страница "Труд". Под заглавие: "Циганска борса за булки обслужва бежанците" изданието разказва в обширен репортаж за схема за фиктивни бракове с бежанци, която се прилагала в Гърция и Германия от хора от Угърчин.
България ще ползва и въоръжена армия срещу наплива от бежанци, е уводното заглавие във вестник "Сега", който допълва, че военните ще се намесват само когато полицията не може да се справи с нелегалните имигранти.
От първата си страница "Сега" съобщава за започналата проверка от Националната агенция за приходите на едрите вложители в Корпоративна търговска банка. Става дума за доходите на политици и магистрати, спестили впечатляващи суми в КТБ, уточнява публикацията. 
"24 часа" съобщава, че бившият мажоритарен собственик на КТБ - Цветан Василев ще бъде разпитан във Висшия съд в Белград на 24 февруари. Вестникът припомня, че преди дни главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции във връзка с тромавата процедура за екстрадицията на Василев. 
На уводно място "Стандарт" пише, че милионерите пак се множат. Цитирани са данни според които през миналата година месечно у нас са регистрирани по 23 нови депозита над 1 милион лева. На този фон "Новинар" съобщава в челното си заглавие, че половината българи чакат пари от мама и тати, а всеки пети разчита на баба и дядо. По данни от проучване, цитирано от вестника - българинът масово остава финансово зависим от родителите си.
"Труд" информира, че природният газ, парното, топлата вода и токът за бита ще поевтинеят от първи април. Прогнозата е на Комисията за енергийно и водно регулиране, която до началото на идния месец ще оповести и окончателното предложение за цените, уточнява публикацията.
Вестниците акцентират и на идеята - от идния месец парното в София да се плаща по личен код "Платец". Индивидуалният код ще допълва сегашните абонатни номера и чрез въвеждането му вече няма да се губи връзката с клиента при смяната на адреса му както многократно се е случвало сега, пише по темата "Новинар".
От изданието научаваме още, че в знак на протест срещу новите цени на винетните стикери - мъж от Велико Търново е платил годишната си винетка с монети от 1,2 и 5 стотинки. Негов съгражданин пък платил данъка на колата си от 426 лева отново с монети, пише "Новинар".
На челно място "Монитор" пише, че златарските магазини хлопват кепенците до Великден, а причината е в почти нулевите продажби, заради рекордния скок в цената на благородния метал. Вестникът допълва, че напоследък има бум на екскурзиите до Турция за евтини накити. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44