Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдателна присъда за бившия изпълнителен директор на "Мини Марица-изток“ и заместника му

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Стара Загора произнесе оправдателна присъда за Иван Марков - бивш изпълнителен директор на "Мини Марица-изток“ и за неговия заместник Гочо Христов. Делото срещу двамата беше образувано през 2011 година за престъпления по служба и беше връщано няколко пъти за съществени процесуални нарушения в обвинението. 

Присъдата е 45 страници, мотивите предстои да бъдат написани. Председателят на съдебния състав Татяна Гьонева посочи пред "Хоризонт“ основният – двамата стопански ръководители са обвинени за престъпления по служба, но те не могат да отговарят за такова деяние в качеството си на ръководители на търговско дружество, защото при престъпленията по служба обект са обществени отношения, свързани с функционирането на държавни органи. При връщането на делото прокурорът Алексей Ангелов е можел да промени обвинението, но той е поискал това едва вече в крайния му етап. Законът дава тази възможност, но не позволява да се иска промяна въз основа и на факти, и на правна квалификация. На въпрос на "Хоризонт“ как е възможно бивш заместник-окръжен прокурор да внесе обвинение, което не може да издържи в хода на делото, съдия Гьонева отказа да отговори. Първоначално Иван Марков и Гочо Христов бяха обвинени, че са ощетили "Мини Марица-изток“ с над 1 милион лева при възлагането на малки обществени поръчки, но вещите лица са намалили тази сума значително. Присъдата може да бъде обжалвана в двуседмичен срок пред Пловдивския апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44