Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: Въпросът за изграждането на втори лифт в Банско не е разискван до момента

Снимка: БГНЕС

На вчерашното заседание на Съвета за развитие е разискван въпросът за това, което не се е случило след доклада на междуведомствената работна група, която миналата година анализира проблемите с концесионния договор за ски зона Банско. Това каза в Благоевград  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Развитието на инфраструктурата, свързана със зимния и ски туризъм в Пирин може да се разглежда единствено в границите на буферните зони над Банско и  Добринище, тъй като Национален парк "Пирин“ е под защитата на ЮНЕСКО, категорична беше министър Василева. Доколко и как, ще стане ясно след приемането на новия план за управление на защитената територия, спрямо който имаше над 400 забележки и  предложения .

Политическата  консолидация между  партиите, участващи и подкрепящи управлението, е била поискана, заради сериозното забавяне на  конкретните действия след  доклада на междуведомствената група, която миналата година анализира проблема с концесионния договор за ски зоната над Банско:

Предложението на работната група е да се пристъпи към взимане на решение за стартиране на процедура по изменение на концесионния договор. Този въпрос беше представен за разглеждане на Съвета за развитие още миналата година и вчера господин Каракачанов повдигна темата като неговото предложение беше да се вземе решение на парламентарните групи, подкрепящи правителството и участващи в управлението относно това, дали да се пристъпи към взимане на решения за изменение на концесионния договор. Това е стар договор, подписан през 2001 година, тоест от тогава насам има промени и в Закона за концесиите.

Въпросът с изграждането на втора кабинкова линия  в ски зона Банско не е и не би могъл да бъде разискван към момента, каза министър Василева и обясни защо: 

Никой не може да вземе решение, защото няма представено подобно инвестиционно предложение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44