Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото за катастрофата на гара Калояновец

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Стара Загора даде ход на делото за катастрофата на гара Калояновец от 12 юли 2014 година. Тогава загина 38-годишният Венко Тодоров - машинист на бързия влак от София за Варна. Обвиняем по делото е неговият помощник Христо Тиляшев.

На днешното заседание са призовани 25 свидетели и 18 вещи лица. "БДЖ-Пътнически превози" и от Националната компания "Железопътна инфраструктура" подадоха два граждански иска към обвиняемия Христо Тиляшев. Първият е за 1 100 000 лева, вторият - за 623 000 лева. Ранен по време на катастрофата гражданин също подаде иск за 3 000 лева. Помощник-машинистът на влака е обвинен, че не е спазил указанията на предупредителния светофар и нарушавайки правилата за движение на влака е застрашил живота на пътниците и е причинил смъртта на своя колега. Досега по делото са разпитани 50 свидетели и са изготвени всички видове експертизи. Ако обвинението бъде доказано, Христо Тиляшев може да получи от 5 до 15-годишна присъда.

Влакът дерайлира на ж.п.гара Калояновец само месец след рехабилитация на отсечката до гара Михайлово с пари от ОП"Транспорт" на ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44