Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КАЗАРМА


От 2008 година насам, когато армията ни стана професионална, мине се не мине време и току изплува на повърхността на общественото внимание  носталгия по времето, когато всеки млад български гражданин е преминавал през родната казарма.

Обикновено тези носталгични тежнения се изразяват от хора, наричащи себе си патриоти, което иде да подсили публицистичния им плам по темата.

Бургазлии няма как да са пропуснали ежеседмичните  в последните няколко месеца протестни шествия срещу безобразията в държавата вкупом и в частност срещу днешното състояние на българската армия.

Любопитното е, че в традиционните вече неделни шествия огромната част от протестиращите са младежи, повечето от които средношколци.

И които ама хал хабер си нямат за това, което би ги сполетяло, ако държавата след седем години реши да върне  задължителната казарма, по идея на депутата Красимир Каракачанов и няколко негови сподвижници.

Всъщност, в казармата не е чак толкова лошо. Армията, например, се грижи- абсолютно безплатно - за разлика от фитнес центровете - за физическата кондиция на новобранците чрез ежедневните сутрешни кросове на три километра.

За най-добрите има допълнителни екстри – петкилометров марш на скок в пълно бойно снаряжение и с противогаз на муцуната.

За любителите на екстремните спортове е така нареченото облазване. Схематично представено, то изглежда така – аскерът ляга по средата на пътя в колона по един, а над него преминава танк. Усещането, повярвайте е наистина невероятно. Като изключим припадъците и двойното натоварване на полковите перални.

За екологично настроените младежи армията също  се е погрижила, като им осигурява пряк достъп до природата. Кодовото название на дисциплината е „на прибежки и припълзявания“. Това ще рече, че редникът трябва да се придвижи от точка А до точка Бе с лице, навряно в свежата трева, и спорадично появаващи се кални локви.

Но физическото израстване е само едната страна на процеса на превръщането на тийнейджърите в мъже.

Другата страна е социализирането. В армията то се изразява – на първо място – в прекъсването на всякаква връзка с нормалния свят. Там няма интернет, а смартфоните се отнемат още на портала на родната казарма. Не като наказание, а като превенциална мярка евентуалният противник да научи важни военни и държавни тайни. Например разположението на нашите отбранителни сили, водоизточниците  в Странджа планина или проходимостта на пътя Царево – Малко Търново, която сама по себе си граничи с нулата.

Като резултат се получава рязко покачване на финансовите резултати на фирма Български пощи. Виновник затова е засиленият обмен на старовремския тип писма, между новоизпечените бранители на Родината и техните изгори. Вярно, става малко трудно, защото иска лист, химикалка, плик и марка, но пък е много, ама наистина много романтично.  Особено ако е писмото е пропито с нежен дамски парфюм.

В казармата новобранците с учудване установяват колко богата е армейската фауна. Обикновено първата им среща е с майката на ротата. В цивилизацията това е жена, а в казармата е старшината. Който винаги е строг, а понякога и справедлив. Отличителният му белег е, че по правило изчезва, когато най-много ти трябва, при това в склада му никога няма нищо, ако вярваш на думите му.

Оттам нататък следват младши и старши офицери, началник-щабове, дежурни по район и други хора със зведички на раменете, всеки от които обаче може да ти даде от пет до десет денонощия в ареста, ако те хване в издънка.

Времето на войника е подчинено на строг график - ставане в 5 часа, сутрешна гимнастика с крос, вдигане на знамето под звуците на химна, учебни занятия, почистване на оръжието и прочие дейности, сред които прекопаване на градинки, зареждане на печки с кюмюр, миене на коридори, изхвърляне на баките с помия, отпушване на канали и носене на караулна служба.

С други думи, в казармата винаги е интересно. По подразбиране войникът винаги трябва да бъде зает с нещо, за да не мисли за глупости, гласи военната философия.

Да, на входа на казармата има табела с надпис „Добре дошли“, адресиран към новобранците. Уловката е, че от другата му страна пише “Дупе да ви е яко“…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46