Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Разработени са всички учебни програми

Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС


Министърът на образованието Меглена Кунева увери, че са разработени всички програми от 1-ви до 12-и клас. Тя се ангажира до средата на годината да бъдат приети учебните стандарти: 

По въпроса за програмите по български език и литература в шести клас, може да се търсят в следните посоки решения - "Даваш ли, даваш"  творбата да се посочи конкретно към очакваните резултати по "История и цивилизации", заедно с например "Бил се Марко с турци", друго произведение, което се учи, "Хубава си моя горо" да се заложи за изучаване в седми клас. Изучаваните досега в шести клас творби на Чинтулов "Къде си вярна ти любов народна" и "Вятър ечи" да се изучават като задължителна по музика програма в шести клас, а Добри Чинтулов по литература да се изучава с предложеното ново произведение "Стани, стани юнак балкански". Аз смятам, че трябва да огледаме цялата програма и да видим как децата да разбират и да затвърждават наученото.
Учебници за 15 септември ще има, но може да не са нови, каза още Кунева. Издателите предлагат новите учебници да бъдат готови за 2017 година, а за тази година да има редакции или помагала на онези части от новите учебни програми, които се различават основно с досегашните. От едно от издателствата увериха, че целият бранш търси изход от ситуацията. Владимир Топенчаров: 
Издателите ни са готови да спазват закона, готови са да спазят сроковете и до 9 август ще има внесени достатъчно на брой учебници за първи и пети клас по новите учебни програми.

Никола Кицевски
отбеляза, че е недопустимо на 15 септември да няма учебници:
Има нещо, което изглежда възможно, но пък е нежелано, това е децата на 15 септември да започнат с нови учебници, които не са достатъчно качествено направени, които ще бъдат одобрени и избрани по една процедура, която като е съкратена и претупана винаги носи съмнение за нейната законност.
Вариант, според издателите, е и да се направят допечатки към старите учебници, така че там, където има промени, според новите програми, да бъдат направени. по този начин учителите няма да се затруднят при преподаването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44