Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Били Джоел - "Just the Way You Are"

Днес в рубриката "Незабравимите" слушаме песента, спечелила Грами през 1979 г. в двете най-важни категории - най-хубава песен и най-добър запис на годината. Нарича се "Just the Way You Are" и е една от най-прекрасните, а и най-успешните песни на Били Джоел, без съмнение един от най-добрите пианисти сред поп-певците. Неслучайно първият му голям хит носи името "Piano Man".

Към днешна дата Били Джоел има над 150 милиона продадени албума и се нарежда в Топ 5 на най-продаваните изпълнители на всички времена. Има си и шест Грами-та, и 23 номинации за престижното грамофонче. Били Джоел е роден в Бронкс, баща му е немски емигрант, класически пианист - затова и малкият Били започва да свири на пиано (макар и с неохота) от съвсем ранна възраст, при това ходи на уроци при известни за времето си преподаватели. Той е и един от най-добрите боксьори сред певците... но това е друга тема.

Сега ще се "спрем" в 1977, когато той пише песните за албума "TheStranger". Сред тях е и "Just the Way You Are", която (според Били Джоел) е вдъховена от Франки Вали от неговата "Rag Doll" (която явно Джоел много харесва, защото оттам тръгва и историята на "Uptown girls").

"Остани, каквато си" е посветена на тогавашната съпруга на певеца, но той не остава особено доволен от резултата и добре, че Линда Ронщад, която записвала в съседно студио, му казала, че "ще е луд, ако не я включи в албума си". Така започва своето пътешествие една от най-емблематичните за певеца, композитора и пианиста Били Джоел песни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.