Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-унгарски проект е кандидат за сертификат за нов европейски културен маршрут

Чохаджиева и Тютюнков
Снимка: Катя Чорова

„По пътя на българските градинари“ - така се нарича международният проект, по който ще бъде разработен нов европейски културен маршрут. Той ще бъде посветен на българските градинари, отишли на гурбет в Унгария в миналото.

Идеята за проекта е на Изследователския институт на българите в Унгария с директор Моника Тютюнкова. Тя смята, че направеното от българските градинари в Унгария трябва да бъде проучено по-задълбочено и представено в Европа. Припомня, че първите гурбетчии са тръгнали  от Лясковец в началото на 19 век.

Партньори от българска страна  по четиригодишния проект са Музеят на гурбетчийското градинарство в Лясковец, Регионалният исторически музей във Велико Търново и Шуменският Университет.

Целта на проекта е да кандидатстваме пред Съвета на Европа за получаване на сертификат за нов европейски културен маршрут „По пътя на българските градинари“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44