Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа се нуждае от вярност към християнските си корени, смятат руският патриарх Кирил и папа Франциск

| обновено на 13.02.16 в 19:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европа се нуждае от вярност към своите християнски корени -  около това се обединиха по време на разговора си руският патриарх Кирил и главата на Римокатолическата среща папа Франциск. Срещата между двамата, която се проведе в Куба, е първата подобна от схизмата между католици и християни преди близо хилядолетие.Руските медии,  които излъчваха директно най-важните моменти от събитието, го определиха като историческо и епохално.

Два часа продължи срещата между двамата духовни лидери, която се състоя на фона на Светото Разпятие и знамената на Руската православна църква и Светия престол.  Електронните медии в Москва отбелязват че подобна среща се провежда за първи от приемането на християнството в Русия.

Патриархът и папата обаче не отслужиха общ молебен заради догматичните разлики между църквите. Разменената  между тях целувка, останала още от времето на Иисус Христос и зараждането на християнството, обаче е символ, който дава основание, че отношенията между тях може да вървят към нормализиране след натрупаното недоверие през последните десетилетия

 Основна тема по време на разговорите положението на християните в Близкия Изток и Северна Африка.

Резултатите от тази разговор ми дават възможност да кажа че днес двете Църкви могат активно да работят съвместно, като защитават християните по цял свят и да действат с цялата си отговорност, за да няма война и човешкият живот да бъде уважаван навсякъде, каза патриарх Кирил. 

Папа Франциск го определи  като свой духовен брат, с когото много откровено са обсъдили всички проблеми:

Обсъдихме цяла поредица от инициативи, който мисля че с времето могат да бъдат осъществени от двете Църкви. 

В края на словото си папа Франциск не пропусна да благодари на кубинския президент и правителството на страната, като каза, че ако усилията, приложени от властите в Хавана бъдат продължени, то Куба може да стане "столица на диалога". 

Руснаците - от премиера Дмитрий Медведев до обикновените граждани смятат, че срещата на руския патриарх Кирил с папа Франциск, състояла се в Хавана вчера, е значимо събитие, предаде Асошиейтед прес. В Мюнхен, където участва на конференцията по сигурността,  Медведев каза, че срещата между папата и патриарха може да насърчи установяването на по-тесни отношения между Москва и Запада.

Вчера видяхме ярък пример на началото на сближаване в сферата на религията, каза Медведев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44