Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма медицинско лице, което да поеме обслужването в здравния кабинет в Рилския манастир

Рилски манастир
Здравният кабинет в Рилския манастир е затворен и не работи от месеци, след като фелдшерът, който от 8 години е на разположение в него, е в отпуск по болест, съобщиха от спешния център в Кюстендил. Кабинетът е открит през 2006 год. от тогавашния министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Първоначално дежурства давали лекари от Дупница и Кюстендил, по график. Докато фелдшерът Стоян Донев не поел постоянно дежурство в светата обител. Миналото лято обаче той претърпял падане, получил фрактура на гръбнака, впоследствие прекарал и инсулт. Предстои му освидетелстване пред ТЕЛК и пенсиониране.

Така кабинетът на партера на манастира, на метри от игуменарницата, е затворен. Въпреки опитите на д-р Георгиева и на игумена Адрианополския епископ Евлогий спешно да се намери заместник на фелдшера, желаещи няма, след като на практика здравният кабинет трябва да е на разположение 24 часа от денонощието, а заплащането е за 8 часа дежурство.

При спешни случаи в района на светата обител се търси екип от гр.Рила, на 20 км., който обаче не може да се побере във времето и норматива за придвижване при спешни ситуации, защото пътят дотам е стръмен и тесен. Манастирът няма собствена линейка - проблем, който не се решава от години. Игуменът дядо Евлогий през лятото ползвал лекар от Пловдив, който обаче не поема постоянно дежурство, казаха лекари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44