Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама и Путин разговаряха по телефона за Сирия

| обновено на 14.02.16 в 14:44
Владимир Путин и Барак Обама
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама позвъни на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят перспективите на регулирането на конфликта в Сирия, съобщи прес-службата на Кремъл. Путин акцентирал върху важността от създаване на единен антитерористичен фронт при отказ от двойни стандарти.

И двете страни дали положителна оценка на резултатите от заседанието на Международната група за подкрепа на Сирия в Мюнхен на 11 и 12 февруари, потвърдила залегналите в резолюцията на Съвета за сигурност позиции. Изразена е била подкрепа на усилията на двете целеви групи - по прекратяване на огъня и по хуманитарните въпроси.

Специално е била подчертана необходимостта от установяване на постоянни работни контакти между представитерли на военните министерства на Русия и САЩ, което би позволило да се води планирана и успешна борба с Ислямска държава и с други терористични организации.

Кремъл съобщава също, че е обсъдена и ситуацията в Украйна. Путин е изразил надежда, че киевските власти ще предприемат най-после практически стъпки за по-бързото изпълнение на техните ангажименти, включително за установяване на пряк диалог с Донбас, за провеждане на амнистия, за конституционна реформа, за съгласуване с представителите на Донецк и Луганск на въвеждането на изменения в закона за специалния статут, сочи прес-службата на Кремъл.

Белият дом още не е разпространил официално становище по повод разговора.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44