Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За да остане природа в България" промени позицията си за втори лифт в Банско

Снимка: БГНЕС

Еколози от организацията "За да остане природа в България" промениха позицията си за строителството на втори кабинков лифт в ски зоната в Банско. Според тях изграждането трябва да е свързано с изключване на ски зоната от територията на Националния парк "Пирин".

Александър Дунчев от организацията "Световен фонд за дивата природа" заяви:

Втора кабинка действително е възможна единствено и само когато свършат всички други проблеми и когато инвеститорът предяви желание тази територия да бъде изключена от Националния парк. Няма начин в Национален парк в момента да се строят спортни съоръжения като кабинки за обслужване на ски писти, докато Законът го забранява, тоест, всяко ново предложение за ски курорт в национални паркове трябва да бъде предхождана от процедура за изключване на тези територии от националния парк. Ако им стиска, нека да го поискат от Министерство на околната среда и Министерски съвет и да видим дали обществото ще се съгласи. Единствената останала прекрасна дива природа в България в националните паркове да бъде изключена, за да може да се застроява.

Еколозите отново настояха да се прекрати концесионния договор и да се обяви процедура за нов концесионер.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44