Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиецът на Вероника иска намаляване на присъдата, съжалявал за стореното

Снимка: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

Апелативният съд във Велико Търново ще излезе с решение до един месец по искането на Илиян Здравков, получил 30 години затвор за убийството на студентката Вероника, присъдата му да бъде намалена.

През февруари миналата година в района на железопътната гара във Велико Търново рецидивистът ограби и уби с брадва момичето, а след това хвърли тялото му в река Янтра. Той призна вината си, а делото в Окръжния съд протече по съкратената процедура, което му позволи да избегне доживотния затвор.

30-годишната присъда, която е максималното наказание при гледаното по съкратената процедура дело в Окръжния съд, да бъде намалена, поиска днес адвокатът на Илиян Здравков Кирил Станчев с аргумента, че Здравков е признал вината си, разкаял се е и е помогнал за разкриване на престъплението:

Смятам, че престъплението е разкрито благодарение на неговите признания. Просто това не може да се отрече.

Самият Здравков каза пред апелативните магистрати, че съжалява за стореното и моли присъдата му да бъде намалена поне малко.

Прокуратурата и родителите на Вероника Здравкова категорично се противопоставиха на това искане. Бащата Трайчо Трайков каза:

Законът му даде право по съкратена процедура да е делото, законът му даде право да му се намали с една трета присъдата. Сега пак законът му даде право да иска намаление на присъдата. Направо настоявам да остане това, което е - 30 години, защото по-високо не може да искаме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44