Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Martha and the Vandellas - "Dancing in the Streets"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме дамското трио „Martha and the Vandellas“ с една песен, станала емблематична за така-нареченaта Motown ера в музиката. Създадена през 1957 г. под името "Делфис", формацията "литва" през 1962, когато към тях се присъединява Марта Рийвс. За деветте си съвместни години, Martha and the Vandellas изпяват 26 песни, които се превръщат в хитова, като сред тях се открояват  "(Love Is Like a) Heat Wave", "Nowhere to Run" "Bless You" и ... песента, която сме избрали да е "незабравима" днес -  "Dancing in the Streets".

Създадена е през 1964 г. от изключителен екип, част от който е и Марвин Гей, заедно с Мики Стивънсън и Айви Джо Хънтър. Когато Марта Рийвс чува демото (в изпълнение на Марвин Гей) веднага "помолва" да се направи вокален аранжимент за включването и на нейния глас.  Замислена първоначално като балада, в процеса на работа и обмисляне темпото се "вдига" и резултатът е една песен за добро настроение, забавление и танци по улиците; песен-предвестник на диско ерата.

Но политическата ситуация в САЩ и многобройните демонстрации против расизма в щатите във вътрешността на страната и използването на "Dancing in the Streets" по време на тези демонстрации я превръща (без това да е търсено от страна на изпълнители и продуценти) в неофициален химн на това движение. Макар че, запитана от британски медии дали песента е призив за бунт по улиците, Марта Рийвс отговаря така - "но това е абсурдно, това е просто една парти-песен". Дори и името на албума, в който е включена, говори за намеренията на създателите й - той се нарича "Dance Party". Но песните понякога си имат свой собствен живот...

А животът на "Dancing in the Streets" е дълъг, освен изключителният успех на оригиналната версия на Martha and the Vandellas, следват куп версии, включително на Ван Хален и на Дейвид Бауи и Мик Джагър като дует. А самата Марта Рийвс, след разпадането на така успешното трио, развива солова кариера, а в крайна сметка навлиза и в местната политика и в продължение на 5 години е общински съветник в Детройт.

Но сега се връщаме в нейните "сценични" бляскави години с една от най-слушаните песни на 1964 година, която 47 години по-късно е избрана от британците като номер 1 песен за празненствата по улиците по повод на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Така е, хубавите песни нямат възраст! И сега можем "да танцуваме по улиците" в слънчев ден като днешния с Martha and the Vandellas.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.