Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палежи белязаха обсъждането за бъдещето на две общински фирми в Плевен

Снимка: БТА

Личният автомобил на директора на плевенската фирма “Паркстрой“ Красимир Петров е бил запален и  е изгорял, съобщи кметът на Плевен Георг Спартански. Запален е и фургон на общинския съветник Христомир Христов. Инцидентите станали преди и след заседание на Постоянната комисия по бюджет и финансова политика  на Общинския съвет. Бурните спорове били заради дейността на общинските фирми през миналата година и съмнения, че са „източвани“.

Съветниците обсъждали програмата за инвестиции на общинските фирми за тази година. Запознали се и с отчети за дейността през 2015-а година. Не допускам, че посегателствата са случайни, заяви Спартански и разкри каква е вероятната причина за палежите:

Не е тайна, че най-апетитните фирми на община Плевен са "Инжстрой" и "Парктстрой". От отчета, който имам на двете фирми за 2015-а, е видно, че фирма "Инжстрой" има около 9 милиона и няколко стотин хиляди лева общо приходи. От тези 9 милиона и няколко стотин хиляди лева, 2 милиона и 810 хиляди лева са за външни услуги, тоест това е една трета от дейността на фирмата. Парите за фирмата преминават през фирмата като пощенска кутия и заминават в касите на подизпълнители на други фирми. Тоест отчитат се едни приходи на хартия, които всъщност не са приходи, тъй като дружеството за 30 процента от парите си е превърнато в една пощенска кутия. Същата работа е и с "Парктстрой". При милион 710 хиляди лева общи приходи, за около 820 хиляди лева или грубо малко по-малко от 50%, са представени на външни изпълнители услуги. Очевидно там трябва да бъде търсен генезисът на тези палежи, които се случиха в последните дни. Категорично ще пресека възможностите за източване на общинските фирми и парите, които печелят от обществени поръчки, да остават в дружествата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44