Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдиха на 8 години и 6 месеца затвор обвиняемия за катастрофата на гара Калояновец

Снимка: БГНЕС

С осъдителна присъда от 8 години и половина "лишаване от свобода" за Христо Тиляшев – помощник машинистът на катастрофиралия през 2014 година пътнически влак на гара Калояновец, завърши на първа инстанция делото в Окръжния съд в Стара Загора. Тиляшев трябва да заплати и близо 1 милион и половина лева обезщетения на БДЖ, на НК "Железопътна инфраструктура" и на един от пострадалите в катастрофата.

Съдия Красимир Рачев призна за виновен Христо Тиляшев за влаковата катастрофа, в която загина първият машинист Венко Димитров, а няколко пътника получиха средни телесни повреди. Свидетелите по делото бяха разпитани в рамките на две съдебни заседания, вчера бяха изслушани пледоариите на държавното обвинение и на защитата на подсъдимия.

Прокурорът Ваня Меранзова поиска присъда от 12 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изпълнение с мотива, че с поведението си подсъдимият е допуснал грубо нарушение на основни правила за движение по железопътен път, както и да бъде лишен от правото да изпълнява професията "локомотивен машинист" за период по-голям от наложеното наказание. Адвокатът на подсъдимия Хари Харалампиев пледира за "невинен", защото жп катастрофата е резултат на човешка грешка, но не е по вина на Тиляшев.

В 15-дневен срок присъдата може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд. Христо Тиляшев излезе от залата с белезници, след като съдия Рачев присъди мярка "задържане под стража". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44