Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск: Необходими са солидарност и единност за решението на мигрантската криза

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходими са солидарност  и единност за решението на мигрантската криза, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след работния обяд с чешкия премиер Бохуслав Соботка в Прага. И двамата се обединиха в позицията, че Велокбритания трябва да остане в Европейския съюз. Все още има проблематични въпроси по предложенията, припомни чешкият премиер, представяйки заключенията от срещата на Вишеградската четворка в Прага.

Доналд Туск оцени инициативата на страните от Вишеградската  четворка в подкрепа на Македония, но припомни, че не бива да се забравя и за членовете на ЕС, върху които влияе мигрантският поток, като например Гърция. Тези държави имат нужда от помощ, може и би и от увеличаване на помощта, за да овладеят потока от мигранти, добави Туск.

Соботка, от своя страна настоя за ускоряване на мерките и възникването на обща европейска погранична охрана. Той еднозначно подкрепи реализацията на договореното с Турция за ограничаване на броя на мигранти, идващи в Европа. За решението е ключово, какво се случва на границите между Гърция и Турция, каза чешкият премиер и припомни, че е необходимо интегрирането и подпомагането на Западните Балкани в това общо решение.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и чешкият премиер Бохуслав Соботка бяха на едно мнение, че Великобритания трябва да остане сред 28-те.

Това е стратегическо и Чехия  желае да се намери компромис. Соботка припомни подкрепата, заявена на срещата в понеделник в Прага, в четирите области, но и че все още има проблематични части в предложенията. Те са свързани със социалната система като напр. индексацията на детските и параметрите по ограниченията на социалните помощи за хора, които не са британски граждани, в случай, че социалната система е под неудържим натиск. 

Приоритет за страните от Вишеградската четворка е гарантиране на свободното движение на хора, написа в социалната мрежа twitter Бохуслав Соботка.

Чешкият премиер е запознал в телефонен разговор британския си колега Дейвид Камерън с позицията на V4 за предложените реформи на ЕС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44