Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран е готов да закупи от Русия военна техника за 8 милиарда долара  

Хосейн Дехгхан и Сергей Шойгу в дружески разговор в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран има намерение да закупи военна техника от Русия на стойност 8 милиарда долара, стана ясно по време на посещението на иранския военен министър Хосейн Дехгхан в Москва. Той бе приет лично от президента Владимир Путин.        

Хосейн Дехгхан даде висока оценка на руското военното участие в кризата в Сирия, като заяви, че след влизането на руските военно-космически сили в конфликта се е променил паритетът на силите в полза на законните власти в Дамаск. 

Според руския военен министър Сергей Шойгу и иранския му гост конфликтът в Сирия остава общото предизвикателство и заплаха пред развитието на обстановката в Близкия изток. Този въпрос може да се реши само с общото взаймодействие на Москва и Техеран, убедени са те.  

Дехгхан пристигна на посещение в Москва само седмица след като в Техеран бе неговият руски колега Шойгу. Двамата подписаха междуправителствено споразумение за военно сътрудничество, което според тях открива пътя за общата борба на Техеран и Москва срещу международния тероризъм. Военните министри на двете страни са готови да засилят координацията помежду си по-широк кръг от въпроси, свързани с глобалните и регионални процеси.

Между Русия и Иран през последните два месеца се задълбочават политическите и икономическите отношения. За това говори и фактът, че Техеран проявява интерес да закупи от Москва военна техника на стойност 8 милиарда долара, докато Москва е готова от своя страна да отпусне заем от 3 милиарда долара за финансиране на общи руско-ирански проекти  в сферата на икономиката и бизнеса. Москва приветства вдигането на режима на санкции срещу Техеран. 

В интервю пред "Россия 24" иранският военен министър обяви, че страната му никога не се е занимавала с производството ядрени бойни глави и ракети, готови да носят ядрено оръжие. Според Дехгхан иранските балистични ракети са имали отбранителен, а не нападателен характер. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44