Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски висш военен отхвърли обвиненията на Лондон за обстрел на болница в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната реагира остро на изказването на английския министър на отбраната Майкъл Фелън, че руски самолети са нанесли удари по болници в Сирия.

Високопоставеният руски военен генерал Игор Конашенков отхвърли обвиненията, идващи от Великобритания, и заяви, че не Москва е отговорна за атаката срещу болницата в Сирия миналата седмица. Според генерала, на фона на засиленото желание на Лондон да обвинява в последно време Москва във всички земни грехове, изказването на британския министър на отбраната Майкъл Фелън е останало незаслужено в страни от медиите, коментира иронично той.

Ген. Конашенков нападна и намиращата се във Великобритания "Обсерватория за правата на човека в Сирия", която според него пропуска в сводките си случаи, при които западните сили ударят някой мюсюлмански молитвен дом или обществена сграда в Сирия.

В края на краищата и "Алиса в страната на чудесата", и сагата за хобитите, и дори Хари Потър не случайно са се родили именно край бреговете на мъгливия Албион. Когато перлите на Обсерваторията биват използвани от министъра на отбраната на Великобритания, е трудно да разбереш кой от кого е плагиатствал, коментира още руският генерал.

В този контекст официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че не еднократно Москва е искала да се говори по списъка с терористи и с граждански обекти в Сирия, но никой от западните партньори не е искал да това да се уточни. Тя каза, че Москва има два канала, по които може да получи такава информация - през информационните центрове в Багдад и в Аман. Но до този момент никой не е поискал да бъде обменена подобна информация, свързана с терористичните групировки в Сирия. Русия винаги е настоявала като ключово условие за решаване на сирийската кризата да бъде създаден общ списък по отношение на действащите терористични групировки в конфликта в Сирия, за да има ясно разграничение на терена на бойните действия и да не създават спънки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44