Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън очаква споразумение с евролидерите, от което зависи кампанията за оставането на Великобритания в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) се събират на среща днес и утре, на която не се очаква да бъдат гласувани нови инициативи, свързани с миграцията. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън очаква споразумение с европейските лидери в Брюксел, от което зависи кампанията за оставането на Обедненото кралство в ЕС. Държавните и правителствени ръководители трябва да приемат с пълен консенсус договореност, която включва гаранции за социалните права на чуждестранните работници. България е представлявана на срещата на върха от министър-председателя Бойко Борисов

Текстът на новите условия за британското членство в ЕС вече е готов след дълги експертни преговори между 28-те правителства под егидата на Доналд Туск, председателят на Съвета. В няколко абзаца има оставени празни полета по основните спорни въпроси, които лидерите трябва тази вечер да уточнят на политическо ниво. 

Страните от Източна Европа, но и част от южните държави настояват за по-кратък период на предлагания предпазен механизъм за лишаване от правото на социални надбавки за работещите техни граждани на Острова. Обединеното кралство иска 4-годишна забрана за данъчен кредит и жилищни помощи, на които има право всеки самонает или работник на трудов договор с ниска или минимална заплата.

България е в групата страни, които се надяват също за промяна на условията в предложението за индексация на детските надбавки. То гласи, че работещите европейци във Великобритания ще получават по-малко пари, ако отглеждат децата си извън страната, като сумата ще се индексира спрямо стандарта на живот в родината им.

Всички мерки ще важат само за бъдещи кандидат-имигранти, а условията за тяхното активиране също подлежат на преговори днес.

Ако се постигне консенсус, споразумението ще е правно обвързващо и ще бъде аргумент на премиера Дейвид Камерън в кампанията за референдума за членството на Великобритания в ЕС.

В дневния ред в петък ще бъде и прилагането на обещаните мерки за разпределяне на бежанците по квоти и останалите ангажименти на правителствата по миграцията. Няма да се гласуват нови инициативи, както настоява Вишеградската четворка, относно подсилването на гръцко-македонската граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44