Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ внася законопроект за електронното гласуване

Антони Тренчев
Снимка: БГНЕС

Депутати от Реформаторския блок (РБ) внасят законопроект за електронното гласуване. Предложението е той да влезе в сила след 2 години и към ЦИК да бъде създадена комисия, която да осигури изграждането и поддръжката на инфраструктурата за провеждането на дистанционния вот. Самото гласуване ще приключва 4 дни преди изборния ден. Всеки гражданин ще може да променя вота си електронно, ако е имало чужда намеса над избора му. Предвидена е и възможността да се гласува и с бюлетина в изборния ден. За официален ще се смята последният даден от гласоподавателя вот, обясни депутатът Антони Тренчев:

Законопроектът дава ясни гаранции за тайната на вота и възможност за превенция на въздействието на външни фактори, било то корпоративен залог, натиск. Предвижда се също така и въвеждането на така наречения "паник пин", тоест, вие получавате два пин кода, единият, който е, когато сте необезпокоявани, второто е, когато някой упражнява натиск, вие въвеждате друг пин, а на монитора не се променя нищо, но се подава сигнал към съответните органи, което е една допълнителна гаранция за сигурността на вота и че вашият глас ще бъде отчетен така, както вие се представяте. Естествено, преброяването на гласове ще е автоматично. Ще избегнем всякакъв вид драми тип зала "Армеец", каза Тренчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44