Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама на историческа визита в Куба

Последното посещение на действащ американски президент в Куба е било през 1928 г.

| обновено на 18.02.16 в 17:20
Кастро и Обама на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември м.г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Куба на 21 и 22 март, придружен от съпругата си, обяви самият той в туитър. 

Ще пътувам до Куба, за да лансирам нашите усилия и стремежи, които биха могли да подобрят живота на кубинците, написа Обама. 

Белият дом потвърди официално пътуването, което ще продължи след това към Аржентина, където Обама ще бъде на 23 и 24 март и ще се срещне с аржентинския си колега Маурисио Макри.

Пътуването в Куба ще се осъществи малко повече от година след размразяването на отношенията между двете страни.

На 17 декември 2014 г. Барак Обама и кубинският лидер Раул Кастро изненадващо оповестиха, че са водили преговори и се подготвят да възвестят нова ера в отношенията между САЩ и Куба, като се започне с възобновяването на пълни дипломатически отношения. Последва отваряне на посолствата в Хавана и Вашингтон, изваждането на Куба от списъка на страните, спонсориращи тероризма, както и стъпки за увеличаване на туристическите и бизнес възможностите за двете страни. 

Обама заяви за вероятно пътуване до острова в свое интервю още в края на миналата година, но с уговорката, че ако посети Куба, то част от сделката ще е да може да говори с когото поиска и каквото поиска.

Въпреки направените промени обаче ембаргото, наложено на Куба, остава в сила. Едва ли с предстоящото посещение ще стане ясно и каква ще бъде съдбата на затвора Гуантанамо, както и вероятността заливът да бъде върнат на кубинската държава. 
Последното посещение на действащ американски президент в Куба е било през 1928 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44