Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва бе подписано споразумение за осъвременяване на спогодбата за пенсиите между България и Русия

Българските и руските експерти успяха да се договорят за постигане на промени в пенсионно-осигурителното законодателство в двете страни. София и Москва се договориха и за нещо което до сега само се е мечтало, а именно да се добави и стаж, придобит в трета държава. Според заместник-социалния ни министър Гълъб Донев, който водеше преговорите в Москва, това е допълнително улеснение за всички граждани на България и Русия:

Дадохме им възможност да се сумира стаж от трета държава тогава, когато или и двете държави, България и Русия, или само една от тях има подписана такава спогодба с третата държава, така че това е едно допълнително улеснение и облекчения за лицата, да можем да сумираме стаж с тази държава, за да може лицето при навършване на възрастта за пенсия и съответно да се вземе стажът и от третата държава, така че лицето да не бъде ощетено.
Експертите са се договорили да продължи изплащането на пенсия на лицето, което напусне съответно България или Русия и отиде да живее в трета държава. Но това ще може да се осъществява само, ако те имат спогодба с тази трета държава. Вече е ясно как ще бъдат осигурявани и външните служители в българското посолство и консулства в Москва, Петербург и Екатеринбург и съответно към руските дипломатически представителства в София, Варна и Русе. Според подписания документ наетите на работа в посолството ни в Москва ще бъдат осигурявани по българското законодателство, а тези, които работят в руските дипломатически представителства у нас, по законите на Руската Федерация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44