Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В средата на следващата седмица МОН ще представи окончателния вариант на новите учебни програми

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието вече е получило десетки предложения за новите учебни програми по литература и история. Това беше обявено на общестевно обсъждане в Сливен. Около 40 са постъпилите до сега конструктивни предложения, каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Подкрепата, която се забелязва в предложенията е в посока, че трябва да има олекотяване на учебния материал. Нашите учебници, които бъдат изготвени, не трябва да съдържат много произведения в частта "Задължителна подготовка". Предложенията, които са свързани с отделни произведения - в тази посока могат да се направят промените.

В изцяло новата учебна програма по история, се предлага, ученото до сега в седми клас, да се изучава в пети. Проблемът от учебните програми за шести клас, според заместник-министър Стаматов, не съществува.

Няма никакъв проблем, по отношение на терминологията. "Иго", "османско владичество", са политическите наименования на този период. И те са заложени в програмите, които в момента се предлагат. Думата "съжителство" не е по отношение на политическата система за този период от време.

Срещите ще продължат в различни градове до сряда.

В сряда ще имаме отраслов съвет, където е мястото, програмите да бъдат окончателно предложени пред социалните партньори, за да може до края на другата седмица, това предложение да мине за утвърждаване от министъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44