Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изненадващо посети Иран

Сергей Шойгу в Техеран

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изненадващо посети Иран, където предаде специално послание на президента Хасан Рохани от руския държавен глава Владимир Путин

Влиятелният руски политик и министър на отбраната Сергей Шойгу не идва в случаен момент в иранската столица.

Посещението в Техеран съвпада с разговорите между Москва и Вашингтон по решаването на сирийската криза и спирането на огъня, за което отново през уикенда се договориха външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Русия през последните месеци сериозно цени мнението на Иран в решаването на сирийската криза. Те се противопоставят заедно против опитите на Турция и водената от Саудитска арабия коалиция да проведат сухопътна операция в близкоизточната държава. Посещението е знаково и важно, като за това говори и фактът, че руският министър на отбраната беше приет лично от президента на Иран Хасан Рохани, с когото много задълбочено е обсъдено развитието на сирийската криза и отражението й върху процесите в Близкия изток.

През последните седмици между Техеран и Москва се засили обменът на посещения между руски и ирански министри и високопоставени представители на двете държави. Иран проявява засилен интерес към руския военнопромишлен комплекс и има намерение за закупи продукция за 8 милиарда долара.

Въпреки че развива своя програма за танкове, Техеран проявява интерес към руския танк Т 90, като в замяна на покупката на партида от него иска Москва да му предаде и чертежите му. Русия и Иран освен във външната политика и отбраната са партньори в световната търговия с петрол, което още повече засилва връзките по между им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44